Voor de tweede maal in mijn loopbaan start ik vandaag in een Major. Voor de tweede maal is het ook het Britse Open., waar ik vorig jaar mijn debuut maakte. Toen haalde ik de cut, al kon ik in het weekeinde helaas niets speciaals laten zien. Hopelijk gaat dat me dit jaar wel lukken. Goed presteren in Majors is natuurlijk wat je uiteindelijk als golfer wil. Hoewel heel de wereldtop hier speelt, heb ik niet een heel ander gevoel dan in  andere toernooien. Dat komt eigenlijk wel vaker voor in andere grote toernooien op de Europese Tour. Het enige verschil is dat nu ook de Amerikanen er bij zijn. Onder wie Tiger Woods. Je merkt het wel als hij er bij is. Er is dan altijd meer media aandacht, dat trekt Woods gewoon altijd aan. Al heb ik verder weinig met hem te maken, of ik moet in het weekeinde met hem in een flight terecht komen.

Hier op de baan van Royal Lytham was het weer de afgelopen dagen niet best. Gisteren was er zelfs sprake van een storm. Veel heb ik daardoor  eigenlijk  niet kunnen doen. Je wilt nog een beetje aan je timing in je swing werken. En het gevoel op de greens krijgen, maar met die storm is dat beide bijna onmogelijk.

Joost Luiten in zijn tweede Major - The Open 2012

Ik heb begrepen dat het weer vanaf vandaag wel wat beter wordt. Dat zou wel prettig zijn, want deze baan is zonder die omstandigheden al heel lastig om te spelen. Het is een echte linksbaan.  Hoge rough, smalle fairways en bezaaid met bunkers. Het nodigt niet echt uit tot lage scores, maar daar is het ook een Major voor.

Hopelijk kan ik mijn goede spel deze week vinden, want de laatste twee a drie maanden was het niet al te best. Ik sta de bal niet echt heel goed te slaan. Ik ben begin juni wel een keertje tweede geworden in het Wales Open, waar het weer ook slecht was. Dat geeft wel hoop, maar voor de rest ben ik niet tevreden. Dat is namelijk pas mijn enige top tien van dit seizoen.

Dat is wel een beetje frustrerend ja. Je wilt graag goed spelen, maar ik weet ook dat dat alleen maar in periodes kan. En ik weet ook van mezelf dat het eerste deel van het jaar niet de periode is waar ik tot mijn beste prestaties kom. De afgelopen twee jaar kwam ik ook pas in het tweede gedeelte van het seizoen op gang. Ik  maak me daarom ook niet druk, want ik weet dat de vorm en het vertrouwen opeens weer terug kan zijn. Dat kan door een klein detail komen, dat opeens op zijn plaats valt. Misschien gebeurt het al deze week, dat zou wel mooi zijn. Mijn favoriet voor de overwinning in The Open  is toch Lee Westwood. Hij heeft in het Franse Open niet zo goed gespeeld, maar daarvoor speelde hij met een tiende plaats degelijk in het US Open en won hij in Zweden. En Lee is een van de beste ‘ballstrikers’ ter wereld, en op deze baan is dat een groot voordeel. Het is ook iemand die ik het gun, want hij is de laatste jaren al zo vaak dicht bij een major zege geweest, maar het is hem nog nooit gelukt. Dus als ik deze week niet win, mag Westwood de Claret Jug mee naar huis nemen.