Joost Luiten maakte het een dag van dubbele Nederlandse Victory. Tot groot genoegen van de vele bezoekers waaronder Lyan Zielhorst zijn eigen vriendin Joost luiten won de KLM Open 2013 nadat eerder op de dag landgenoot Daan Huizing in Kharkov al de Superior Cup op de Challenge Tour had gewonnen.

Een par op de 18e was genoeg voor Joost voor zijn derde Europese tour overwinning in totaal en de tweede van dit jaar, nadat hij in Oostenrijk the Lyoness Open al gewonnen had. Zijn tegenstander Jiménez had een drie putt nodig nadat zijn aproach ver van de hole was komen te liggen.
Jiménez, nog steeds de oudste speler van de Europese Tour begon de dag met één een slag achterstand op Joost, maar kreeg snel de leiding omdat hij een beter start had. 3 birdies op rij zorgde hiervoor. De 49 jarige, die terug is van een gebroken been door een ski ongeval, miste een gemakkelijke birdie-kans op de 12e hole, maar maakte toch snel een 2 slag voorsprong toen hij op de 13e birdie sloeg en Joost het met een bogey moest doen.

vriendin joost luiten op de green

vriendin-joost-luiten-feliciteert-op-haar-wijzeToch ging het vervolg meer in het voordeel van Joost Luiten. Hij maakte birdie op de 14e na een sublieme approach tot op 1,5 meter van de cup.  En dat terwijl Jiménez problemen had om uit een bunker te komen.

Beide spelers speelden 1 boven op de 17e hole en op de 18e had Jiménez DE mogelijkheid de partij naar zicht toe te trekken, maar liet deze kans liggen (zie video). Jiménez leverde een 67 op zijn kaart in en Luiten die ook zijn 18e hole met par had afgerond met een score van 68.Beide dus op -12 voor het toernooi. Tijd dus voor een play off.

Ondertussen zat heel sportlief hebbend Nederland met zenuwtrekjes voor de buis. Voor het eerst in de geschiedenis werd het journaal verschoven voor de golfsport, zo werd er getwittert.

De play-off werd op dezelfde 18e hole gespeeld, waar Jiménez een slechte drive sloeg en een fairway-wood nodig had om zijn bal richting de green te krijgen. De heftige wind speelde hem weer eens parten. Hij kwam op de voorzijde van de green terecht. Joost deed het vanaf de afslag beter. Zijn tweede slag bracht zijn bal netjes midden op de green en aldus een mogelijkheid voor een birdie, daar waar dat voor Jiménez bijna onmogelijk was.

De 19-voudig Europese tour winnaar sloeg zijn birdie putt te hard, maar tot licht uitgesproken vreugde van het aanwezige publiek miste hij ook zijn return putt; de bal rolde over de rand uit de cup.

De uitgelezen kans voor Joost om voor de eerste maal sinds 2003 weer eens een Nederlandse winnaar aan de Nederlandse Open toe te schrijven. Een kleine meter was de afstand tot de hole. No Problemo !

Groot gejuich vanaf de tribune. Staande ovaties en een spontane pakkerd van zijn vriendin !

Luiten was in 2007 al dicht bij de overwinning in zijn eerste jaar op de Europese tour. Hij werd toen 2e achter Ross Fischer. Dit was echter zijn dag. Een dag waar hij op gefocust was en naartoe had geleefd.

In een interview zei Joost; “I don’t know what it means for Dutch golf but I think it’s pretty big. Maarten Lafeber won it in 2003 and that was huge, and to have another Dutch winner now I think it will help the game here and hopefully we can create more Dutch winners for this tournament.”

Nou het had zijn inpakt wel in Nederland. Zelfs mensen die niets tot weinig met golf hebben, wisten erover mee te praten.  Een mooie dag in de Nederlandse golfgeschiedenis.