Sinds enkele weken zijn ze volop bezig om van golfbaan Regthuys een schitterende 18 holes ‘parkbaan’ te maken. Lokale bedrijven zijn met zwaar materieel en veel manschappen uitgerukt. Zij hebben mede door de gunstige droge weersomstandigheden, in vlot tempo ruim 70.000 kubieke meter grond verzet. Hierdoor zijn de grove lijnen en contouren al duidelijk zichtbaar geworden. De planning is dat het geheel volgend jaar mei speel gereed is en dat Regthuys dan een nieuwe spectaculaire lus erbij heeft met hoogteverschillen van wel 10 meter, met daarin uitdagende waterpartijen.

In het gebied van totaal 65 hectare wordt in de richting van de Westfriese Omringdijk en de provinciale weg hard gewerkt aan vier geheel nieuwe holes. Als eerste zal een par 5 gespeeld gaan worden met hoogteverschillen van wel meer dan tien meter. Dit wordt de nieuwe graadmeter want net voor de green is nog een laterale waterhindernis opgenomen.

Na deze hole volgt de tulpen hole, die geheel in de vorm van een tulp wordt aangelegd. De teeboxen (afslagplaatsen) zijn in de vorm van bollen en de fairway gaat omringd worden door de eigen Regthuys tulpen. De green krijgt de vorm van de bloem, wat goed te zien is op de tekening en inmiddels ook al terug te vinden is bij de uitvoering. Dan volgt er een dogleg par 4 (een hole waar een bocht in zit) met een brede waterpartij. Als laatste is er een par 4 van hoog naar laag, een mogelijke birdie hole. De holes geven de golfers vanaf volgend jaar het gevoel dat ze ergens in Limburg of in het buitenland aan het spelen zijn.

Daarbij zijn sinds kort de gespecialiseerde golfbaan-bouwers van AHA de Man aan het werk gegaan met het ombouwen van twee bestaande holes (zie het filmpje). De enige par 6 van Europa werd niet officieel erkend. Reden om deze nu in te korten en daardoor plaats te creëren voor een extra hole (hole 9 van de witte lus). Met ruim tien centimeter zand over de nieuwe holes wordt er fors geïnvesteerd in het drainagesysteem. Op dit moment is het bijzonder om mee te maken dat je de ene dag op een hole loopt en de andere dag op diezelfde plek een waterpartij is gegraven. Het gaat allemaal in een fors tempo.

Wiki:

De Westfriese Omringdijk is een 126 km lange dijk, ontstaan door de koppeling van verschillende korte dijken in de regio West-Friesland.

De dijk omringt de historische regio West-Friesland. De Omringdijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en opnieuw Enkhuizen.

Een stukje geschiedenis terug laten komen in het ontwerp van een golfbaan

De vorm van deze dijk is inmiddels nagebouwd in de bestaande lus en zal volgend jaar te bespelen zijn als hole 7  (zie afbeelding). Op deze manier ontstaat er een evenwichtige negen holes par 36 lus, samen met de par 35 lus geeft dat een par 71 wedstrijdbaan van internationale allure. Door de gehele baan is begin april een flinke portie bomen bij geplant. Dit zal jaarlijks terugkeren waardoor er een echt parkbaan zal ontstaan.

Daarnaast bestaan er nog steeds de 6 oefenholes,die gebruikt kunnen en zullen worden door alle beginners en ook voor gasten die een partij footgolf willen spelen.

 

 

 

bron: Regio golf, editie Mei