zeurende pijn in mijn linker elleboog door de vele golfswingsHoogwoud 20-5-’12

Omdat ik natuurlijk enthousiast van start ben gegaan en bijna elke dag op de baan heb gestaan, begon mijn lichaam signalen af te geven, dat het een beetje te veel was. Sowieso moet ik (helaas) melden, dat het allemaal wat zwaarder is dan dat ik verwacht had. Een 9 holes rondje lopen, kost toch iets meer energie en mijn onderrug is elke ochtend zo ontzettend stijf dat de rek- en strekoefeningen inmiddels geen optie, maar eerder een verplichting zijn.

Ik kreeg dus last van een zogenaamde golf-elleboog. Meestal meer bekend als een tenniselleboog; een zeurende pijn aan de rechter elleboog (bij rechtshandige spelers). In het golf komt dit voor bij de linkerelleboog (wederom bij rechtshandige spelers). Deze elleboog probeer je namelijk gestrekt naar achteren te bewegen en daar zit het dilemma. Althans dat dacht is zelf, mede ook nadat ik mijn ‘schoonpa’ (de vader van mijn vriendin) er over benaderd had, die al jaren werkzaam is als fysiotherapeut.

Maar wat bleek tijdens mijn eerste lessen, die ik maar snel had aangevraagd vanwege deze pijnen: ik hield mijn club te stevig vast. Randy, een van de golfpro’s op Regthuys, was bereid er een kwartiertje naar te kijken en als ‘truc’ trok hij spontaan mijn club uit mijn handen. Dat wilde dus niet lukken en daaruit bleek dus dat ik de stok te stevig vast hield. Hij vertelde: ’op een schaal van 0 tot 10 moet je hem met 3 vasthouden. Losjes in de handen dus. Verder zag hij het wel zitten met me. Leuk om te horen.

de instructeur voor mijn golf lessen op Regthuys country club

 

Voor de dag erna stond mijn echte eerste les met Vincent Rijk op het programma. Na wat ballen geslagen te hebben, zag ook hij in dat het losser moest en adviseerde hij mij de Vardon grip toe te passen i.p.v. de Interlock grip. (klik voor meer info over de verschillende grip mogelijkheden). Ik had het gevoel de club NIET meer vast te hebben, zo losjes lag hij in mijn handen. Tevens constateerde hij dat ik met mijn club(hoofd) te recht naar achter gingen in mijn achterzwaai, iets wat ik tijdens mijn bezoekjes aan de driving range in Kreta had meegekregen als tip. Vincent vond het maar niets en gaf mij mee dat ik de club meer schuin naar achteren moest halen, zodat hij in de juiste baan van de ‘swingbaan’ terecht zou komen.

de voorste voet staat op 11 uur in de golfsportDaarbij stonden mijn voeten ook niet breed genoeg en had ik nooit gehoord van het feit dat mijn linkervoet op 11 uur moet staan (zie afbeelding met uitleg).

Al met al, drie grote veranderingen, waardoor ik voor mijn gevoel opnieuw kon beginnen. Nu na een aantal dagen oefenen met deze nieuwe technieken voel ik mijn elleboog minder en gaan de ballen verder en makkelijker. Dus zin hebben die lessen zeker gehad.