winnaar van de U.S. Open Golf 2013Golfend Engeland mag sinds 43 jaar weer eens een winnaar van een U.S. Open vieren. De Britt Justin Rose liet op de laatste holes van de Merion Club in Ardmere, Philadelphia zijn sterkte zien en liet (wederom) Phil Mickelson achter zich.

Vorig jaar in de Ryder Cup op Medinah was Rose ook al de sterkere o.a. door een aantal langere birdie putts. Dit jaar kon Phil het niet opbrengen daarvoor te applaudisseren en liep voor de 6e keer als tweede geëindigde te zijn van de 18e  hole af.  Zijn wedges op de laatste 5 holes hadden hem de das omgedaan en hij mocht zijn 43e verjaardag daarom niet vieren met deze felbegeerde Major.

Dat vieren liet hij over aan Justin die samen met zijn vrouw en caddie vol spanning zat te wachten of Phil tijdens zijn laatste approach nog tot een wonder in staat was.

Phil had de eerste twee dagen, die voor velen dankzij het slechte weer, tot zelfs zaterdagochtend duurde goed gespeeld en voerde het leaderboard aan. Na deze twee ronden stond hij samen met Horschel aan kop met een totaal van 139 slagen (op deze par 70 baan).

Ook tijdens de derde ronde was hij constant en eindigde in par en creëerde daardoor een voorsprong van 1 punt op Stricker, Mahan en Schwartzel en stond dus alleen aan kop. Alle mogelijkheden dus om er iets moois van te maken.

 

Britt laat Phil Mickelson wederom 2e worden

Justin Rose speelde alle vier de dagen heel stabiel. Met een score van 71, 69, 71 en een par 70 wist hij zijn zenuwen in bedwang te houden en haalde zijn lang verwachte en ook verdiende eerste Major binnen.

Hij had het even moeilijk, toen Phil op hole 10 een eagle sloeg en hij vervolgens zelf op de 11e hole een 3 putts bogey moest verwerken. Maar hij wist door een schitterende 20-foot-birdie-putt op de 13e hole het tij te keren, wetende dat het bijna onmogelijk was om op de laatste moeilijke 5 holes een birdie te maken.

En dat alles op de baan waar Ben Hogan in 1950 zijn miraculeuze approach slag met een ijzeren 1 sloeg. Het mocht zo zijn dat Rose vlak bij Hogan’s maquette hetzelfde mocht doen. Zijn bal rolde iets verder door in de ‘fringe’  waardoor hij zijn daaropvolgende chip miste, anders was hij meteen al zeker geweest van zijn winst.

De spelers rondom deze twee titelkandidaten lieten het op de belangrijke momenten liggen. Jason Day miste wel heel eenvoudige putts op  een haar na, en eindigde daardoor op een gedeelde tweede plaats met Phil.  Twee putts beter en hij had zijn eerste Major gewonnen.