Het PGA Championship, de laatste major van het jaar.

 

Op de baan van Ocean Course op het Kiawah Island in de staat South Carolina zag het er voor het eerst sinds zeer lange tijd mooi uit voor de mensen die de Nederlandse driekleur een warm hart toe dragen. Joost Luiten begon zijn toernooi uitmuntend. Op hole 14 van de eerste ronde stond hij bovenaan het leaderboard met een mooie score van -8. Toen kwam echter het bewustzijn van de positie. Zoals hij het zelf verwoorde:

“Ik kan niet ontkennen dat na hole veertien de spanning opeens een stuk groter werd. Heel de dag was ik alleen maar met mijn spel bezig, maar daar kreeg ik opeens door dat ik de leider was. Als je dat voor de eerste keer meemaakt in een Major, besef je opeens dat dat wel heel bijzonder is. Ik merkte daardoor dat ik op de laatste vier holes te veel bezig was met birdies maken, waardoor het te geforceerd ging. Balen dat ik dit uit handen heb gegeven.”

Met uit handen geven bedoeld Joost, dat hij op de laatste vier holes allemaal bogeys maakte, waardoor hij op een ronde-resultaat van -4 uitkwam.

Het was in ieder geval een geweldige ervaring voor Joost. “Toen ik leidde, kwamen ze halverwege mijn ronde vragen hoe ze mijn naam moesten uitspreken. Dat zijn toch leuke dingen.”

 

Op de tweede dag ging het ietsjes minder met Joost Luiten, maar nog steeds niet heel slecht. Mede door de keuze om de laatste hole pas op zaterdagochtend te spelen en daardoor de invallende schemering te ontwijken, pakte goed uit (zijn flightpartners,Thomas Aiken en Alan Morin, sloegen wel af). Ook hier maakte hij een birdie, waardoor hij op een totaal van 144 (68,76) kwam te staan, wat een gedeelde 11e plaats opleverde.

Voor het begin van het weekend werd de top van het leaderboard bezet door de Zweed Carl Petterson, Tiger Woods en Vijay Singh. Laatst genoemde routinier scoorde het best op de tweede dag met een score van -3. De koplopers stonden ex eqo met een score van 140 (-4).

Deze major ging het tot aan het weekend ook wel goed met Rory McIlroy, die achter Poulter en Donaldson met 142 nog volop meedeed in de race.

 

Ook op zaterdag speelde de weersomstandigheden een grote rol. Veel favorieten konden hun derde ronde niet afmaken en waren genoodzaakt dit op zondag te doen. Ondertussen was McIlroy opgeklommen naar de toppositie met een score van 6 onder par. Hij deelde deze positie met de uit de Fiji Eilanden afkomstige Vijah Singh. Ook Joost Luiten had last van het noodweer en moest na 12 holes, met een score van 1 onder par stoppen. Hij stond daarmee op dat moment op de 11e plaats.

Een van de weinige pro’s die zijn derde ronde wel kon beëindigen was de Amerikaan Bo van Pelt. Met een score van 3 onder par (213) was hij op dat moment de beste van het toernooi.

De afronding van deze derde speelronde werd voor Luiten niet zo’n succes. Met o.a. vier bogeys kwam hij uiteindelijk op een score van 75 (3 boven par) waardoor hij terugviel naar een 32e plaats met een totaalscore van 219.

Rory McIlroy begon als favoriet aan de laatste 18 holes van deze Major. De Noord-Ier  had drie slagen voorsprong (209) op de Zweed Carl Pettersson.  Immelman, Scott en van Pelt zaten met 214 in hun kielzog. Tiger Woods stond op een zesde plaats en moest heel wat goedmaken om alsnog een Major te winnen in 2012.

 

De start van de vierde ronde van Joost was niet super. Met twee bogeys en een birdie op de eerste negen holes kwam hij moeilijk op gang. Op de laatste negen holes maakte hij dit echter goed door vier birdies te maken en verder geen slag te verliezen.

“Ik ben teleurgesteld over de manier waarop ik de laatste vijf holes van de derde ronde heb gespeeld, maar het was een fantastische week en een geweldige ervaring”, reageerde Luiten na afloop van het toernooi, waarbij hij tijdens zijn laatste ronde dus weer goed speelde. Met een score van 69 (3 onder par) bereikte hij uiteindelijk een gedeelde 21e plaats, wat een heel knap resultaat te noemen is.

„Je weet dat er dan meer in had gezeten. Ik stond eerste met drie slagen los van de nummer twee. Ja, dat had ik nog nooit meegemaakt in een Major. Toen werd het wel even spannend en maakte ik vier bogeys op rij. En ook op zondagochtend verspeelde ik mijn kansen op een topvijfplaats. Door de onweer een dag ervoor moest ik mijn ronde afmaken. Jammer, want daardoor was ik uit mijn ritme. Maar ja, het is een mooie ervaring geweest, waar ik veel van leer.”

Grootste en trotse winnaar van het laatste Major toernooi van 2012

Grote winnaar van de PGA championship 2012 was Rory McIlroy. De jonge Noord-Ier won met grote overmacht. Zijn laatste ronde was een 6 onder par waardoor hij op een totaalscore van 275 kwam wat een totaal van 13 onder par betekende. De opgerukte David Lynn eindigde als tweede met 5 onder par; maar liefst een verschil van 8 punten.

Joost Luiten weet het na dit toernooi zeker. “Het doel is om een vaste kaart te krijgen voor de Amerikaanse Tour” zei Luiten nadat hij terug was in Nederland. “Ik wil de European Tour niet tekortdoen, maar in de VS is alles geweldig geregeld. Greens, zo goed als ik ze hier heb gezien, kom je in Europa nergens tegen. Ik moet gewoon zorgen dat ik een vaste plek in de wereldtop vasthoud, zodat ik zowel op de Europese als de Amerikaanse Tour kan spelen. Als dat zo is, zul je me toch meer in Amerika zien spelen”. Mede door dit voortreffelijke optreden bezet Joost de 43e plaats op de ranglijst voor de ‘Race to Dubai’, waar de beste 60 golfers spelen voor de finale van het seizoen.