het logo van het Masters toernooi in Augusta, Georgia USAHet Masters Tournament (ook wel: The Masters of The US Masters) is een van de vier Majors. Het wordt elk jaar in april gehouden op de Augusta National Golf Club in Augusta, gelegen ten oosten van Atlanta in de staat Georgia. De andere drie Majors zijn: de US Open, het Brits Open en het Amerikaanse PGA Kampioenschap.

Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1934 onder de naam Augusta National Invitation Tournament op initiatief van Bobby Jones en Clifford Roberts. Vanaf 1939 wordt de naam Masters gebruikt. In de oorlogsjaren 1943 tot en met 1945 werd er geen toernooi georganiseerd.

De Masters wordt elk jaar op de Augusta National Golf Club gespeeld; de andere drie Majors hebben een jaarlijks wisselende locatie. Traditie wil dat de winnaar van de Masters lid wordt van Augusta en het symbool daarvan, een groen jasje (“the green jacket”), aangereikt krijgt door de winnaar van het voorgaande jaar.

Belangrijke namen op het winnaarslijstje van de Masters zijn de Amerikanen Jack Nicklaus (recordhouder met zes overwinningen), Arnold Palmer (vier overwinningen) en Tiger Woods (vierde overwinning in 2005; tevens recordhouder van het minste aantal slagen).

De winnaar mag vijf jaar lang aan alle Majors meedoen en levenslang aan de Masters.

Toernooi voor amateurs

Ieder jaar doen ook enkele amateurs mee waar onder de winnaar van het Brits Amateur Kampioenschap, de winnaar en finalist van het US Amateur Kampioenschap, de winnaar van het Mid-Amateur Golfkampioenschap en sinds 2010 de winnaar van het Aziatische Amateur Kampioenschap.
In 1954 miste Billy Joe Patton met één slag de play-off tussen Sam Snead en Ben Hogan. In 1960 kwam Ken Venturi tot de 2de plaats. Sinds 1970 is geen enkele amateur meer in de top-10 beland.Hideki Matsuyama uit Japan werd in 2011 op zijn jonge leeftijd (25/02/1992) 27ste. Hij was daarmee de eerste Aziatische speler die de zilveren trofee in ontvangst mocht nemen.

Par 3 contest

Sinds 1960 wordt de dag voor de start van het Masters Tournament de ‘par 3 contest’ gehouden, een traditionele en prestigieuze wedstrijd waaraan de deelnemers van het hoofdtoernooi, voormalig winnaars en ere-genodigden mogen deelnemen. De wedstrijd wordt gehouden op een baan met 9 holes (par:27). Tussen 1960 en 2008 is de winnaar van de Par 3 Contest er nog nooit in geslaagd in hetzelfde jaar het Masters Tournament te winnen.